Gránátalma rendelése

Tápanyaginformációk a gránátalmával kapcsolatban

A gránátalma gyümölcse eredetileg Iránban és a Himalája lábánál volt őshonos, de ma már széles körben termesztik India-szerte, Délkelet-Ázsia szárazadd területein, Malajziában és a trópusi Afrika egyes részein is. A gránátalmafát spanyol telepesek vitték el Kaliforniába 1769-ben. A gránátalmát gyakran nevezeik a tél drágaköves gyümölcsének, mivel a hideg hónapok alatt rendeteg vitaminnal, ásványi anyaggal és rosttal látja el a szervezetünket.
 

Gránátalma

Rostban gazdag magok

Bár a gránátalmát igen körülményes dolog meghámozni, hiszen nem egyszerű a héjából kibontani a magokat, mégis megéri az erőfeszítést, hiszen a magok és az arra tapadó gyümölcshús igen kiváló ízü, sőt rengeteg nagyszerű anyagot is tartalmaz. A gránátalma ehető része, a gyümölcshús és a magok 234 kalóriát tartalmaznak 100 grammonként, amiben 53 gramm szénhidrát található és 11 gramm rost is. Ez a 11 gramm rost pedig igen sok, hiszen egy átlagos felnőttnek 25-35 gramm rostra van szüksége naponta, vagyis 10 dkg gránátalmával a napi rostmennyiség körülbelül 44%-a biztosítható, ami igen jelentős. A magas rosttartalmú étrendről tudni kell, hogy csökkenti a rák bizonyos formáit és segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. 

Gránátalma zsírszegény, fehérjében gazdag

Egy normál adag gránátalma 3 gramm telítetlen zsírt tartalmaz, ami a szív egészségét nagyban fokozza. A gránátalma gyümölcse természetesen koleszterin és transz-zsír mentes. Valamint azt is fontos megjegyezni, hogy amellett, hogy egy alacsony zsírtartalmű gyümölcsről van szó, igen nagy mennyiségben tartalmaz növényi alapú fehérjéket, melyek igen hasznosak az egészség szempontjából. Az átlagos méretű gránátalma magjaiban 5 gramm fehérjét találunk, ami igen hasznos. A fehérjében és rostokban gazdag ételekről érdemes tudni, hogy növelik a jóllakottságérzetet és szabályozzák a vércukorszintet azoknál a betegeknél, akiknél cukorbetegség áll fenn.

Egy jó forrása a C-vitaminnak és a vasnak

A gránátalma igen gazdag C-vitaminban, hiszen a napi ajánlott bevitel 48%-át biztosítja már egy csésze is. A C-vitaminról pedig köztudott, hogy segíti az immunrendszer működését, a kollagénképződést fokozza és a neurotrnaszmittereket stimulálja, valamint úgy működik a szervezetben, mint egy antioxidáns. A gránátalma 5 grammot biztosít a szervezet számára vasból. A vas e növényi alapú forrása segíti a vörösvérsejtek termelődését, fokozza az oxigénszállítást és gyorsítja a sejtek növekedését.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!